Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. jak często można pic kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film