Pasta czyli makarony

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, które daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne posiłki włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. jedzenie w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film