Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film